De hond en de Coronatijd
Door de noodzakelijke maatregelen welke in het kader van COVID-19 genomen moeten worden, zijn veel mensen op zoek naar mogelijkheden om de eenzaamheid en het gebrek aan voldoende sociale contactmomenten zoveel mogelijk te beperken.
Als een van de mogelijkheden wordt de aanschaf van een pup gezien. Zo’n lief, gezellig klein viervoetertje waar we aandacht aan moeten schenken maar waarvan we ook veel aandacht krijgen.
Naast het feit dat deze motivatie voor de aanschaf van een pup in mijn perceptie de verkeerde is, ontstaan er omstandigheden waarvoor ik toch even de aandacht wil vragen.
COVID-19 is van voorbijgaande of beheersbare aard waardoor het normale leven zijn weg weer zal vinden. Het thuiswerken zal verminderen en velen zullen weer gewoon aan het werk (moeten) gaan.
Dan begint de pup pas echt een uitdaging te vormen.
Wat doen we met de pup wanneer we het huis weer gaan verlaten.
Ik ben bang dat de asielen na de COVID-19-periode weer overvol gaan raken. Het trouwe viervoetertje is plotseling toch wel een blok aan het been geworden.
Hoe reageert de pup wanneer we het huis verlaten.
De eerste 16 weken van een pup noemen we de “Inprentingsperiode”. De belangrijkste periode in het leven van een pup waarin het zijn basisindrukken opdoet. In die periode moeten we de pup dan ook zoveel mogelijk indrukken laten opdoen.
Hoe zit dat nu met de “Corona-pup”.
De eerste 8 weken van zijn bestaan verblijft de pup in de directe omgeving van zijn moeder, broertjes en zusjes. Alle aandacht van de fokker en de moeder-teef.
Daarna wordt de pup geplaatst. Alle aandacht van zijn nieuwe baasje en dienst eventuele gezinnetje. Er gaat geen dag voorbij of het baasje is wel aanwezig en heeft alle tijd. Lekker lopen, maar niet naar de winkels. Lekker wandelen maar liever niet te dicht in de buurt van andere mensen en honden. Wel lekker veel thuiszitten en leuke spelletjes doen met een enthousiaste baas. De “Inprentingsperiode” schiet echter voorbij.
Dan komt het moment dat de baas weer aan het werk moet.
Dan komt het moment dat de pup voor een aantal uurtjes alleen thuis wordt achtergelaten.
Dan komt de periode dat de pup het niet meer begrijpt, zich eenzaam gaat voelen en de vele sociale contactjes met zijn baas gaat missen.
Wat moet de pup doen. Piepen omdat hij zielig is, blaffen om aandacht te trekken. Hij heeft dit in de “Inprentingsperiode” immers nooit meegemaakt. Hij heeft het nooit geleerd.
Train daarom je pup, ook in deze periode met al haar beperkingen, in het enige tijd alleen zijn. Bereid je pup voor op zijn/haar toekomst en laat hem niet dolen. Dat heeft deze gezellige, lieve en trouwe viervoeter niet verdient, toch.