Gewoon wat feitjes en weetjes

Vele aankomende of jonge hondenbezitters worstelen weleens met specifieke hondenonderwerpen. Hoe zit het nu precies.

Laten we daarom gewoon eens een paar van die onderwerpen onder de loep nemen.

Hoe lang mag ik tijdens het uitlaten eigenlijk met mijn hond lopen

Het uitlaten is voor de hond een groot spel. Lekker lopen, spelen en rennen.

Toch moeten we met jonge uitkijken dat ze niet te zwaar worden belast.

Daarom is er voor pups en hele jonge honden een gouden regel voor het uitlaten.

“Maximaal 5 minuten per levensmaand per wandeling”

Op welke leeftijd gaat een hond puberen

Net als bij de mens is de ene hond wat vroeger dan de andere. Over het algemeen begint de puberteit ergens tussen de 6 en 12 maanden oud.

Dat is een groot verschil. Hoe kan ik nu zien of merken dat de hond in de puberteit is

Als de hond in de puberteit komt, merkt u dat snel genoeg.

Daar waar tot op dat moment – door een goede opvoeding en training – sprake was van een al gehoorzame hond, verandert uw trouwe viervoeter in een ondeugend en ongehoorzaam mormel.

De hormonen gieren door de keel en uw hond zal de grenzen van het toelaatbare gaan opzoeken.

Doordat de hond tijdelijk veel gevoeliger is geworden voor alle interne en externe prikkels zal hij/zij drukker en soms wat angstiger reageren.

Maak u zich over al deze gedragingen geen zorgen. Zoals ze gekomen zijn, gaan ze ook weer weg. Je moet als hondenbezitter daar wel even wat geduld voor hebben. Een ding is zeker. Straffen helpt niet en werkt vaak averechts.

Wanneer wordt een teefje voor de eerste keer loops

De teef is in haar puberteit de eerste keer loops. Dat kan dus tussen de 6 en 12 maanden zijn.

De loopsheid houdt circa 3 weken aan.

Wanneer is een reu geslachtsrijp

De geslachtsrijpheid van een reu vinden we tussen de 6 en 8 maanden.

Hoe lang is een teef eigenlijk zwanger

De duur van de zwangerschap is een beetje afhankelijk van de hoeveelheid te werpen pups.

Een gemiddelde zwangerschap is 63 dagen (9 weken). Bij een groot nest kan dit echter 57 dagen (8 weken) zijn en bij een klein nestje 72 dagen (10 weken).

Op welke leeftijd kan je een teefje laten steriliseren

Het steriliseren van de teef kan natuurlijk altijd maar indien u met de teef geen nestje wil fokken dan is de tweede of derde maand na de eerste loopsheid van de teef het beste moment.

De sterilisatie van de teef voorkomt veel problemen (ongewenste zwangerschappen) en houdt uw hond gezond.

Moet ik mijn reu ook laten castreren

Anders dan bij de sterilisatie bij teefjes zijn er voor een gezonde reu geen medische redenen om tot castratie over te gaan. Anders is dat natuurlijk bij medische noodzaken als testikeltumoren, prostaatkanker etc.

Om dominant gedrag van de reu in te dammen wordt er weleens voorgesteld om een castratie te laten uitvoeren.

Wees daar echter voorzichtig mee. Een castratie wil niet altijd het gewenste effect sorteren en daardoor de oplossing van het probleem vormen.

Het is daarom verstandiger om de reu in eerste instantie “chemisch” te laten castreren om te bezien of het gewenste effect wordt bereikt. Deze chemische castratie heeft een tijdelijke werking welke per hond en per implantaat verschilt. Houdt u rekening met een effectieve werking van circa 6 maanden.

Zal ik gebruikmaken van een gooistok bij het ballengooien

Schouder en ellenboog sparend voor u als hondenbezitter maar zeer belastend voor uw hond.

Met de gooistok kan de bal immers ver worden weggegooid. Hierdoor heeft de hond de kans om bij het achtervolgen van de bal op volle snelheid te komen. De bal komt echter snel stil te liggen waardoor de hond vol in de remmen gaat. Koddig gezicht zo’n doorglijdende of over de kop slaande hond maar zwaar belastend voor de gewrichten, spieren en pezen.

Daarnaast kost het u als ballengooier weinig moeite waardoor het spel te lang wordt doorgezet.

Mijn hond heeft veel energie. Moet ik gaan fietsen

Het is heel goed om op een verantwoorde wijze met de hond te fietsen en zijn/haar conditie op peil te brengen en te houden. Het is echter een beperkt instrument en een illusie om daarmee de energie van uw hond te temperen. Des temeer u fietst des temeer zal de conditie en daardoor het energieniveau toenemen. Vergelijk dit met een topsporter.

Het is verstandig om naast de fysieke inspanningen uw hond ook mentaal te belasten. Pas dan zal het teveel aan energie gaan afnemen. Gerenommeerde dierenspeciaalzaken kunnen goede “denkspelletjes” voor uw hond leveren. U kunt zelf echter ook mooie spelletjes bedenken. Verstop wat snoepjes in de woonkamer, de keuken, de gang, de garage, de tuin, het plantsoen, etc. Iedere keer ergens anders. Laat uw hond die snoepjes zoeken. U belast de hond hierdoor geestelijk.

Tot de volgende keer

Albert

TT&TDogtrainer

Albert Groen

"Wie in de wereld van de hond leeft, zonder zich bewust te worden van de betekenis van deze wereld, dwaalt door een enorme bibliotheek zonder de boeken aan te raken."