Herplaatsingsverzoek voor Nina

In principe plaats ik geen verzoeken tot herplaatsing op deze site. Voor dit fantastische hondje maak ik echter een uitzondering. Mag ik u voorstellen aan Nina.

Albert (TT&TDogtrainer)

Herplaatsingsverzoek voor Nina

Dit is het verhaal van Nina

We hebben Nina, een jonge Mechelse herder, in oktober 2021 aangetroffen op een camping in Albanië, vastgebonden aan een boom. We willen dit duidelijk gedomesticeerde teefje niet aan haar lot overlaten, maar kunnen haar ook niet meenemen. We brengen haar naar een particuliere opvang in Vlore. De eigenaresse belooft ons een goed tehuis voor Nina te zoeken in Italië. Nina zelf adopteren is geen optie, want we hebben al een adoptiehond uit Spanje, die op leeftijd is. 

Echter als blijkt dat Nina in december 2021 nog steeds in de opvang zit, zonder uitzicht op een nieuwe baas, besluit ik om Nina naar Nederland te halen, temeer omdat ik via een vriendin nieuwe baasjes in Nederland voor haar heb gevonden. Een stel, Karin en Theo, waarvan Theo ervaring heeft met herdershonden.

De eigenaresse van de opvang zorgt op mijn verzoek voor alle benodigde injecties en de verplichte bloedtest en eind mei 2022 is het zover; samen met een collega van de dierenambulance Den Haag haal ik Nina op uit Albanië. Het is een hele onderneming; we reizen met een grote bench en via Corfu naar Albanië. De gemaakte kosten voor Nina, de reiskosten en verblijfskosten slaan een flink gat in mijn spaarrekening, maar ik heb het graag voor haar over. Op 7 juni overhandigen we Nina op Schiphol aan haar nieuwe baasjes, Karin en Theo. 

Nina is een prachtige, slimme en superlieve hond, maar ze krijgt een probleem; ze vertoont beschermend gedrag in de richting van haar nieuwe baasjes en valt daarbij uit naar andere honden. Ondanks de liefde en aandacht van Karin en Theo, lukt het ze niet om het gedrag van Nina te veranderen en dus wordt er een gedragstherapeut ingeschakeld: Monique Mous van De Middelaar in Plasmolen. Het betreft een ‘een op een’ training op een omheind terrein en de training is gebaseerd op het zoveel mogelijk vermijden van prikkels. Dit laatste is moeilijk in een middelgrote stad en na bijna 4 maanden is het uitvalgedrag van Nina niet verminderd, maar zelfs erger geworden. 

Ik ben al die tijd betrokken geweest bij het hele proces en heb Karin en Theo met raad en daad bijgestaan. Helaas is mijn advies aan hen om een andere trainer te zoeken niet bespreekbaar omdat ze zo’n goed gevoel hebben bij deze gedragstherapeut. Ondertussen worden ze wel steeds moedelozer. In een uiterste poging om Nina en haar baasjes te helpen neem ik op 13 november een vriendin en hondentrainster mee naar de baasjes van Nina. Zij laat hen zien hoe je wel op een relaxte manier met Nina kunt wandelen, mits je maar goed let op de signalen welke Nina afgeeft. Zij zegt ook tegen de baasjes van Nina dat ze strenger mogen zijn in de omgang met haar, dus niet accepteren dat Nina overal gaat liggen waar ze wil liggen, zoals op de bank en op bed. En misschien ook niet de hele dag een volle bak met eten aanbieden. Helaas worden deze adviezen niet opgevolgd. 

In een nieuwe poging om de baasjes van Nina te helpen, stel ik hen in een zgn. “BAT-training” voor, speciaal gericht op uitvalgedrag bij honden. Ik heb contact met Elisa van Hondencollege en bied aan deze training te betalen. Karin en Theo willen hierover nadenken en vlak voor het einde van deze ‘nadenkperiode’ krijg ik een verontrustend telefoontje van het stel dat Nina uitgevallen is naar een gast die bij hen op bezoek was en die tijdens het vertellen van een verhaal hard met zijn hand op tafel sloeg. Nina schrikt daarvan en vliegt op de man af. Theo zegt dat hij bijten heeft kunnen voorkomen door Nina bij haar halsband beet te pakken. 

Dit incident maakt dat Karin en Theo besluiten dat Nina weg moet en we dus een andere baas voor haar moeten gaan zoeken. Ze durven geen mensen meer uit te nodigen. 

Ondertussen wordt Nina ter adoptie aangeboden op 2 (door mij aangedragen) websites: verhuisdieren.nl en Herplaatsing-Huisdieren.nl. Hier komen in totaal 2 reacties op. Beide potentiële kandidaten haken echter af na een telefoongesprek met Karin.

Begin januari 2023 gaan Theo en Karin met Nina een weekje naar Texel. Tijdens een bezoek aan het strand willen Karin en Theo Nina niet loslaten omdat ze bang zijn dat Nina andere honden of mensen zal aanvallen. Een vriendin van hen die die dag mee is, weet hen te overtuigen om Nina wel los te laten en het gaat heel goed. Nina is heel blij dat ze los mag, valt geen hond en/of mens aan en luistert ook nog eens heel goed. 

Helaas zorgt deze gebeurtenis er niet voor dat Karin en Theo nieuwe energie in Nina willen steken. Ook met Monique Mous zijn ze inmiddels gestopt. 

Tijdens een telefoongesprek op woensdag 1 februari 2023 geven ze aan dat ze Nina hopen kwijt te zijn voor het voorjaar van 2023; ze trekken het niet meer.

Hieronder het herplaatsingsverzoek van Karin en Theo

“””Nina is een mooie, lieve, slimme en aanhankelijke hond. Ze is een 2 jaar oude herdermix. Ruim 6 maanden geleden is zij naar Nederland gekomen vanuit Albanië. Eenmaal hier bleek al snel dat het een erg gevoelige hond is, die de drukte van de stad niet gewend is en daardoor overprikkeld raakt. Daarom zoeken we een baasje voor Nina met ervaring en een betere rustige plek, liefst met veel buitenruimte want daar is zij gek op. 

Nina zit vol energie en is binnen rustig. Ze geniet ervan om bij je in de buurt te zijn en is erg gericht op haar baasje. Ze kent de basiscommando’s en wil graag meer leren. Ze is gezond, gesteriliseerd en gevaccineerd. Het liefst is zij bij haar baasje(s), maar ze kan ook een paar uurtjes alleen zijn.

Vanwege omstandigheden (artrose in de voet) is er de laatste tijd niet echt uitgebreid gewandeld met haar (alleen korte rondjes en haar nieuwe baas zal nog aandacht moeten steken in het haar netjes in het gareel krijgen aan de riem. Een nadeel is dat wanneer Nina het gevoel heeft dat de baas niet stevig in zijn schoenen staat ze het heft in handen neemt en je gaat beschermen. Dan kan ze ook uitvallen naar andere honden. Dit vraagt aandacht en training van een baasje met ervaring. 

  • We zoeken iemand voor Nina die:
  • Een stabiel en rustig karakter heeft;
  • Nina fysiek aan kan;
  • Ervaring heeft met waak- en verdedigingsrassen;
  • Wil werken met Nina om een band te krijgen en haar goed te leren kennen;
  • Haar hondvriendelijk onder appèl gaat zetten en met haar op een ontspannen manier werkt (liefst detectiewerk);
  • In een rustige woonomgeving woont die goed omheind is;
  • Geen katten of andere huisdieren heeft;
  • Liever geen kinderen in huis heeft, dat is te druk voor Nina.
  • Nina heeft bewegingsvrijheid nodig in een veilige, ruime omgeving. Dus geen hond om in een kennel te stoppen. Nina heeft ook sociaal contact nodig met soortgenoten en met mensen, dus is niet geschikt als terreinbewaker of iets dergelijks.

Toelichting op de herplaatsing door Karin en Theo

De grootste reden van herplaatsing is de stress die Nina dagelijks ervaart door de vele prikkels in onze omgeving. Ze vindt dit erg moeilijk en wij gunnen haar een rustige plek met meer ruimte buiten, dat vindt ze echt geweldig en heeft ze nodig. 

Vergoeding is samen overeen te komen, een passende plek voor Nina is het allerbelangrijkste voor ons.”””

Tot zover het herplaatsingsverzoek van Karin en Theo.

Ik heb in Albanië een onderkomen gezocht en gevonden voor Nina; ik heb haar vervolgens naar Nederland gehaald om haar hier een goed onderdak te geven. Dit, en het feit dat alle papieren mbt Nina op mijn naam staan, maakt dat ik (mede)verantwoordelijk ben voor haar. Afgezien daarvan hou ik van deze hond en gun ik haar (na alles wat ze inmiddels meegemaakt heeft) een goede toekomst met een lieve baas of baasjes. 

Tot slot mijn telefoonnummer: 0628809246

Met vriendelijke groet,

Krijna Koning.

Albert Groen

"Wie in de wereld van de hond leeft, zonder zich bewust te worden van de betekenis van deze wereld, dwaalt door een enorme bibliotheek zonder de boeken aan te raken."