Van Geurbeeld naar Geurbron

Met enige regelmaat wordt mij de vraag gesteld: “Kan mijn hond ook speuren”.

Natuurlijk heeft de ene hond meer aanleg dan de andere, maar iedere hond kan speuren.

Ga bijvoorbeeld maar eens lekker wandelen met je hond en kijk wat hij/zij doet. De hond begint te snuffelen, blijft mogelijk plotseling ergens staan, loopt terug, dreutelt wat in het rond en snuffelt de omgeving af. De hond is op dat moment aan het speuren. De hond is op zoek naar dat bijzondere geurtje dat hem/haar mogelijk wat oplevert. Dat is speuren.

Hoe werkt zoiets nu.

Ieder object heeft een geur. Een eigen geur of een samengestelde geur.

Neem bijvoorbeeld een snoepje/voertje. We hebben de eigen geur van het voertje maar ook de geur van degene die het voertje in handen heeft gehad. Dit laatste noemen we een samengestelde geur.

Deze geur verdelen we onder in de geurbron (het voertje zelf) en het geurbeeld (de geur in de periferie van het voertje).

Wanneer een hond aan het speuren is zal hij met de kop laag bij de grond de lucht opsnuiven en op zoek zijn naar dat voor hem zo bijzondere geurtje. Hij zoekt rechts en links, blijft staan, loopt terug en plotseling heeft hij een geurtje dat hij herkent te pakken. Hij is nog niet bij de bron maar zit al wel in het geurbeeld.

Nu gaat de hond zoeken naar de meest sterke geur en dat is de geurbron.

Probeer het maar eens met een voertje.

Gooi tijdens het uitlaten van de hond eens een voertje in het gras. De hond mag dit gooien en de plek waar het voertje terechtkomt natuurlijk niet zien. In de omgeving van het voertje maak je de hond enthousiast met “zoek, waar is het dan” en wijst naar de grond. De hond zal gaan speuren. Al snuffelend zal hij je aanwijzingen volgen en in het geurbeeld van het voertje komen. Die geur herkent de hond wel en wil dat voertje wel bemachtigen. Nog enthousiaster zal hij op zoek gaan naar de bron. Uiteindelijk heeft hij het voertje gevonden en een deel van de beloning ligt al voor hem klaar. Het andere deel komt van jou als begeleider. Enthousiast prijs je de hond voor de geleverde prestatie.

Wil je meer weten over het speuren met je hond, neem dan gewoon even contact op met TT&TD.

Albert Groen

"Wie in de wereld van de hond leeft, zonder zich bewust te worden van de betekenis van deze wereld, dwaalt door een enorme bibliotheek zonder de boeken aan te raken."